Language:     Imprint

ADTWin 1.4
Content

Εισαγωγή
Απαιτήσεις
Κατεβάστε
Εγκατάσταση
εγκατάσταση
Λειτουργία δοκιμής υλικού
Πώς να φτιάξετε το καλώδιο
ADTWin εγχειρίδιο
Χρήση δίσκων υψηλής πυκνότητας
Χρήση της εσωτερικής μονάδας δίσκου της Amiga
Αντιμετώπιση προβλημάτων
Αδεια
Αποποίηση ευθυνών
Ανατροφοδότηση
Συνδέσεις

Εισαγωγή

ADTWin είναι ένα δωρεάν εργαλείο για την εγγραφή δίσκων Amiga από υπολογιστή. Απαιτεί υπολογιστή με Windows με παράλληλη θύρα και δισκέτα μονάδα δίσκου που είναι συνδεδεμένη στην παράλληλη θύρα του Η/Υ μέσω αυτοδημιούργητου καλωδίου (δίνονται αναλυτικές οδηγίες παρακάτω). είναι ένα δωρεάν εργαλείο για την εγγραφή δίσκων Amiga από υπολογιστή. Απαιτεί υπολογιστή με Windows με παράλληλη θύρα και δισκέτα μονάδα δίσκου που είναι συνδεδεμένη στην παράλληλη θύρα του Η/Υ μέσω αυτοδημιούργητου καλωδίου (δίνονται αναλυτικές οδηγίες Αρχείο δίσκου Amiga (υπάρχουν πολλοί ADF που περιέχουν Amiga παιχνίδια και άλλο λογισμικό στο διαδίκτυο, δείτε το ενότητα συνδέσμων) ή ακατέργαστο αρχείο MFM. Μόνο το πρωτότυπο διπλής πυκνότητας 118 / 5.000 Αποτελέσματα μετάφρασης Η μορφή δίσκου υποστηρίζεται, ωστόσο, μπορούν να χρησιμοποιηθούν δίσκοι HD. Η διαδικασία εγγραφής είναι περίπου τόσο γρήγορη όσο στην original Amiga (≈40 δευτερόλεπτα ανά δίσκο με χρήση κατάλληλου υλικού υπολογιστή). Το δεν είναι δυνατή η ανάγνωση δίσκων.

Η κύρια περίπτωση χρήσης του ADTWin μπορεί να είναι η λήψη λογισμικού Amiga (που είναι διαθέσιμο στον υπολογιστή σας μέσω ADF) τρέχοντας σε μια πρωτότυπη παλιάς σχολής Amiga, π.χ. το Amiga 500. Υπάρχουν κάποιες άλλες μη εμπορικές λύσεις (λεπτομέρειες στον Ιστό, βλ ενότητα συνδέσμων) όπως η χρήση δίσκων με φορμά υπολογιστή ή απευθείας καλωδιακής σύνδεσης για τη μεταφορά δεδομένων από τον υπολογιστή στην Amiga και αντίστροφα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτές οι μέθοδοι μπορεί να είναι πιο κατάλληλες.
Σημειώστε ότι επειδή το ADTWin χρησιμοποιεί την παράλληλη θύρα με τρόπο για τον οποίο δεν προοριζόταν αρχικά, δεν θα λειτουργήσει όλα τα συστήματα. Αλλά αν είστε αρκετά τυχεροί που έχετε κατάλληλο υλικό και το λάβατε υπόψη σας υποδείξεις αντιμετώπισης προβλημάτων, τότε λειτουργεί αρκετά καλά και είναι πολύ γρήγορο.


Στιγμιότυπο οθόνης ADTWin


Απαιτήσεις

Η παρακάτω λίστα περιγράφει τι χρειάζεστε για να γράψετε δίσκους Amiga με τον υπολογιστή σας χρησιμοποιώντας ADTWin.

Κατεβάστε

ADTWin 1.4 for Windows XP/Vista/7/8.1/10 32bit/64bit:

»»» ADTWin_1.4.zip «««


SHA-256: 76696CA5BFC42FF8B6F56B4FDC9CAC612CA20DE7B49D6462F4320B3AC3C1A2D6   Τι ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ?
MD5: 7AEA4279335ADF0B8AA04BAF653ED10C


Παλαιότερη έκδοση:
ADTWin 1.3 for Windows XP/Vista/7/8.1/10 32bit/64bit: ADTWin_1.3.zip
SHA-256: B8DC590DB30EF4B4AB4E7CD3221EF92C4E58D67ECD5A8C2D7CEF58AC7D10E353
MD5: D1A86501ED1C3F7B2889BC205F87F84C
.

Installation

Το ADTWin δεν απαιτεί εγκατάσταση. Αφού αποσυμπιέσετε το αρχείο λήψης, το ADTWin.exe μπορεί απλά να ξεκινήσει. Ωστόσο, ανάλογα με την έκδοση των Windows και τη διαμόρφωση του συστήματός σας, ενδέχεται να χρειαστεί να γίνουν ορισμένες ρυθμίσεις παραμέτρων άλλαξε πριν από την εκτέλεση του ADTWin. Αυτό θα περιγραφεί στη συνέχεια.

Απενεργοποίηση επιβολής υπογραφής (για εκδόσεις 64 bit των Windows Vista ή νεότερες εκδόσεις)

Για να αποκτήσει άμεση πρόσβαση στην παράλληλη θύρα, το ADTWin πρέπει να εκτελέσει το δικό του πρόγραμμα οδήγησης συσκευής. Δυστυχώς, εκδόσεις 64 bit των Windows, ξεκινώντας από τα Windows Vista, αποτρέπουν προγράμματα οδήγησης που δεν έχουν υπογραφή κωδικού από εμπορική πιστοποίηση αρχή από την έναρξη. Για να παρακάμψετε αυτό το χαρακτηριστικό ασφαλείας, πρέπει να το κάνετε απενεργοποιήστε την επιβολή υπογραφής προγράμματος οδήγησης για την τρέχουσα περίοδο λειτουργίας ή ενεργοποιήστε μόνιμα την υπογραφή δοκιμής. Διαφορετικά, το ADTWin δεν θα μπορεί να εγκαταστήσει το πρόγραμμα οδήγησης και να βγει με μήνυμα σφάλματος. Λάβετε υπόψη ότι αυτό δημιουργεί μια πιθανή ευπάθεια στο σύστημά σας και δεν θα πρέπει να εκτελέσετε κανένα μη αξιόπιστο πρόγραμμα μπορεί να ξεκινήσει ένα μη υπογεγραμμένο πρόγραμμα οδήγησης ενώ βρίσκεστε σε αυτήν την κατάσταση. Για Windows 10 έκδοση 1607 ή νεότερη, ίσως χρειαστεί να απενεργοποιήσετε την ασφαλή εκκίνηση στην αρχή (δείτε ενότητα Αντιμετώπιση προβλημάτων).

Εκτέλεση ως διαχειριστής

Για να μπορέσει να ξεκινήσει το δικό του πρόγραμμα οδήγησης συσκευής, το ADTWin πρέπει να εκτελεστεί με δικαιώματα διαχειριστή.
Windows XP: Εάν είστε συνδεδεμένοι ως διαχειριστής, τότε το ADTWin θα εκτελεστεί αυτόματα με τον διαχειριστή προνόμια. Διαφορετικά, κάντε δεξί κλικ στο ADTWin.exe και επιλέξτε Εκτέλεση ως... από το μενού περιβάλλοντος. Στη συνέχεια επιλέξτε Ο ακόλουθος χρήστης:, εισαγάγετε το όνομα και τον κωδικό πρόσβασης διαχειριστή και κάντε κλικ στο OK.
Windows Vista/7/8.1/10: Πριν ξεκινήσετε το ADTWin για πρώτη φορά, κάντε δεξί κλικ στο ADTWin.exe και επιλέξτε Ιδιότητες από το μενού περιβάλλοντος. Στη συνέχεια, ανοίξτε την καρτέλα Συμβατότητα και ενεργοποιήστε το Εκτέλεση ως διαχειριστής ή Εκτέλεση αυτού πρόγραμμα ως ιδιότητα διαχειριστή. Εάν αυτή η ιδιότητα δεν είναι επιλέξιμη, τότε πρέπει να κάνετε κλικ στο Αλλαγή ρυθμίσεων για όλους τους χρήστες πρώτα και μετά επιλέξτε την αντίστοιχη ιδιότητα. Τέλος, κάντε κλικ στο OK. Τώρα θα πάρει το ADTWin δικαιώματα διαχειριστή κάθε φορά που ξεκινά. Εάν δεν είστε συνδεδεμένοι ως διαχειριστής, τα Windows θα σας ζητήσουν τον κωδικό πρόσβασης διαχειριστή κατά την εκκίνηση του ADTWin. Σε διαφορετική περίπτωση ίσως χρειαστεί να επιβεβαιώσετε την ερώτηση εάν θέλετε να επιτρέψετε στο ADTWin να κάνει αλλαγές στον υπολογιστή σας. Στην πραγματικότητα, το ADTWin θα μην κάνετε καμία αλλαγή, εκτός από την (προσωρινή) εγκατάσταση ενός προγράμματος οδήγησης συσκευής.

Προσαρμογή επιλογών ενέργειας

Για να αποφύγετε το στραγγαλισμό του επεξεργαστή κατά τη λειτουργία εγγραφής δίσκου, ίσως χρειαστεί να ρυθμίσετε τις επιλογές τροφοδοσίας ως ακολουθεί:
Windows XP: Κάντε κλικ στο κουμπί Έναρξη των Windows, ανοίξτε τον Πίνακα ελέγχου και, στη συνέχεια, Επιλογές τροφοδοσίας. Θα πρέπει να επιλεγεί το σχέδιο παροχής ενέργειας Πάντα ενεργό.
Windows 7: Κάντε κλικ στο κουμπί Έναρξη των Windows, ανοίξτε τον Πίνακα Ελέγχου και, στη συνέχεια, στο Σύστημα και ασφάλεια οι Επιλογές τροφοδοσίας. Θα πρέπει να επιλεγεί σχέδιο ενέργειας Υψηλή απόδοση. Εναλλακτικά, μπορεί να δημιουργηθεί ένα νέο σχέδιο παροχής ενέργειας με Ελάχιστη κατάσταση επεξεργαστή 100%.
Windows 8.1/10: Μετακινήστε τον κέρσορα του ποντικιού στην κάτω αριστερή γωνία της οθόνης, πατήστε το δεξί κουμπί του ποντικιού και επιλέξτε Επιλογές ενέργειας. Θα πρέπει να επιλεγεί σχέδιο ενέργειας Υψηλή απόδοση. Εναλλακτικά, μπορεί να δημιουργηθεί ένα νέο σχέδιο παροχής ενέργειας με Ελάχιστη κατάσταση επεξεργαστή 100%.

Δημιουργία σεναρίου εξαγωγής (προαιρετικό)

Εάν θέλετε το ADTWin να μπορεί να αντιμετωπίζει συμπιεσμένους ADF (π.χ. αρχεία .zip ή .lha), πρέπει να εγκαταστήσετε ένα κατάλληλο εργαλείο αποσυμπίεσης (π.χ. 7-Zip) και παρέχετε μια δέσμη ενεργειών με το όνομα "Extract.bat" στο φάκελο ADTWin. Ένα πρότυπο για ένα τέτοιο σενάριο ("Extract.template") συνοδεύεται από το πακέτο λήψης ADTWin. Δείτε τα σχόλια εκεί για περισσότερες λεπτομέρειες. Εάν υπάρχει το σενάριο, μπορείτε να προσθέσετε συμπιεσμένους ADF στη λίστα αρχείων όπως ακριβώς κανονικοί ADF.

Αποεγκατάσταση

Για να αφαιρέσετε το ADTWin από το σύστημά σας, βεβαιωθείτε ότι το ADTWin έχει κλείσει καθαρά μετά την τελευταία εκτέλεσή του, απενεργοποιήστε τη λειτουργία δοκιμής, εάν απαιτείται (δείτε παραπάνω) και διαγράψτε το φάκελο ADTWin.

Λειτουργία δοκιμής υλικού

Πριν καταβάλετε την προσπάθεια να δημιουργήσετε το ειδικό καλώδιο ή να αγοράσετε μια μονάδα δισκέτας, θα πρέπει να εκτελέσετε το ADTWin εντολή δοκιμής: Αφού ξεκινήσετε το ADTWin.exe και, εάν χρειάζεται, επιλέξετε την επιθυμητή θύρα LPT, απλώς κάντε κλικ στο Κουμπί "Δοκιμή". Το ADTWin θα εκτελέσει ορισμένες δοκιμές υλικού για να καταλάβει εάν γράφει ή όχι δίσκους Amiga πιθανώς θα είναι εφικτό. Σημειώστε ότι αυτή η δοκιμή μπορεί να καλύψει μόνο ορισμένες πτυχές της λειτουργίας εγγραφής δίσκου. Παρά το θετικό αποτέλεσμα, δεν μπορείτε να είστε απόλυτα σίγουροι ότι η εγγραφή δίσκων Amiga θα λειτουργήσει. Εάν η δοκιμή αποκαλύψει ότι η εγγραφή δίσκων Amiga δεν είναι δυνατή ή το Η απόδοση θα είναι αδύναμη, ακολουθήστε τις συμβουλές αντιμετώπισης προβλημάτων. Εάν το αποτέλεσμα της δοκιμής εξακολουθεί να είναι αρνητικό μετά από αυτό, τότε δεν είναι δυνατή η εγγραφή δίσκων Amiga σε αυτό το σύστημα.


Πώς να φτιάξετε το καλώδιο

Η μονάδα δισκέτας πρέπει να συνδεθεί στην παράλληλη θύρα του υπολογιστή σας με ένα ειδικό καλώδιο που έχει 25 ακίδων Υποδοχή D-SUB στη μία πλευρά και υποδοχή FDD 34 ακίδων στην άλλη. Μοιάζει με αυτό:

Συμβουλή: Για να δείτε μια μεγαλύτερη έκδοση των εικόνων σε αυτήν την ενότητα, σύρετέ τις και αποθέστε τις στο α ξεχωριστή καρτέλα προγράμματος περιήγησης.

Τι χρειάζεστε

Χρειάζεστε τέσσερα μέρη για την κατασκευή του καλωδίου:


34-pole ribbon cable

34-pole IDC

25-pole D-SUB

D-SUB housing
Εάν ο υπολογιστής σας δεν διαθέτει υποδοχή τροφοδοσίας μονάδας δισκέτας, τότε ίσως χρειαστείτε ένα καλώδιο προσαρμογέα όπως αυτό (το Ο προσαρμογέας που εμφανίζεται εδώ έχει δύο υποδοχές τροφοδοσίας μονάδας δισκέτας, χρειάζεστε μόνο έναν):

Μετασχηματιστής μονάδας δισκέτας

Εάν θέλετε να παραγγείλετε τα απαιτούμενα ανταλλακτικά στο Reichelt, ορίστε η παραγγελία κωδικοί: AWG 28-34G 3M, PFL 34, D-SUB ST 25, KAPPE CG25G, AK 3191

Εάν έχετε ένα τυπικό καλώδιο FDD στο χέρι (από έναν παλιό υπολογιστή με εσωτερική μονάδα δισκέτας) που δεν χρειάζεται πλέον, μπορείτε να το ξαναχρησιμοποιήσετε. Απλώς κόψτε ένα από τα IDC του και τοποθετήστε την υποδοχή D-SUB.

Για την κατασκευή του καλωδίου, χρειάζεστε επιπλέον κολλητήρι και κολλητήρι, φυσικά.

Pinout

Εδώ είναι ο πίνακας σύνδεσης:

FDD connector (IDC) pin
Parallel port connector (D-SUB) pin
FDD function
Dir.
Parallel port function
118GNDGND
815INDEX
>
ERROR
10 1MOTEA
<
STROBE
12 2DRVSB
<
D0
14 3DRVSA
<
D1
16 4MOTEB
<
D2
18 5DIR
<
D3
20 6STEP
<
D4
2119GNDGND
22 7WDATA
<
D5
2320GNDGND
24 8WGATE
<
D6
2521GNDGND
2612TRK00
>
PE
2722GNDGND
2811WPROT
>
BUSY
2923GNDGND
3010RDATA
>
ACK
3124GNDGND
32 9SIDE1
<
D7
3325GNDGND
3413DSKCHG
>
SEL
Οι ακίδες (ή οι επαφές) IDC αριθμούνται όπως φαίνεται στο σχήμα 1. Αντιστοιχούν στα καλώδια του καλωδίου κορδέλας, το σύρμα 1 σημειώνεται με κόκκινο χρώμα. Η αρίθμηση ακίδων D-SUB φαίνεται στο σχήμα 2.

Φιγούρα 1

Φιγούρα 2
Οι ακίδες σύνδεσης που δεν αναφέρονται στον πίνακα παραμένουν ασύνδετες. Δεν είναι απολύτως απαραίτητο να συνδέσετε όλα τους ακροδέκτες γείωσης που αναφέρονται στον πίνακα, αλλά απαιτείται τουλάχιστον μία αποτελεσματική σύνδεση γείωσης. Σημειώστε ότι για κάποια δισκέτα Οι μονάδες δίσκου δεν είναι πραγματικά συνδεδεμένες με τη γείωση όλες οι ακίδες IDC με περιττούς αριθμούς.
Σημείωση: Μια προηγούμενη έκδοση αυτής της ιστοσελίδας περιείχε έναν πίνακα pinout με FDD pin 1 παρέχοντας τη μόνη αποτελεσματική βάση σύνδεση (η ακίδα 3 συνήθως παραλείπεται για λόγους κλειδώματος). Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα με ένα καλώδιο που έχει κατασκευαστεί σύμφωνα με στο παλιό τραπέζι, βεβαιωθείτε ότι αυτός ο πείρος είναι πραγματικά κολλημένος στο PCB.

Κελύφη σύνδεσης με λανθασμένη πληκτρολόγηση

Ορισμένες μονάδες δισκέτας διαθέτουν κελύφη κεφαλίδας καρφίτσας για να αποτρέψουν τη λανθασμένη σύνδεση του καλωδίου. Το σχήμα 3α δείχνει το πίσω μέρος του μια τέτοια μονάδα δισκέτας με (σωστά) κλειδωμένο κέλυφος.
Δυστυχώς, υπάρχουν επίσης ορισμένες μονάδες δίσκου που έχουν λανθασμένα κλειδωμένο κέλυφος όπως φαίνεται στο σχήμα 3β. Μπορείτε είτε να αφαιρέσετε τη μύτη κλειδαριάς του IDC σε αυτήν την περίπτωση είτε απλά να τοποθετήσετε το IDC αντίστροφα στο καλώδιο (δηλαδή, με την ίδια θέση IDC όπως στο σχήμα 1, το κόκκινο καλώδιο πρέπει να είναι σωστό). Παρεμπιπτόντως, για το μοντέλο που φαίνεται στο σχήμα 3β, το κέλυφος δεν είναι πάντα κλειδωμένο όπως φαίνεται στη φωτογραφία. Υπάρχουν και δείγματα που επιτρέπουν για να συνδέσετε το καλώδιο με τον σωστό τρόπο.
Άλλες μονάδες δίσκου έχουν κεφαλίδες καρφίτσας χωρίς κλειδί που επιτρέπουν τη σύνδεση του καλωδίου με δύο τρόπους, όπως αυτές στις εικόνες 3c και 3d. Το σχήμα 3ε δείχνει μια μονάδα δίσκου με μια εγκοπή που μπορεί να χρειαστεί να αφαιρεθεί για να μπορέσετε να συνδέσετε σωστά το καλώδιο.
Σε κάθε περίπτωση, το IDC πρέπει πάντα να είναι συνδεδεμένο με τέτοιο τρόπο ώστε το επισημασμένο καλώδιο να βρίσκεται στην αριστερή πλευρά όταν κοιτάζετε στο πίσω μέρος της μονάδας δισκέτας.


Figure 3a: SONY MPF920-E

Figure 3b: MITSUMI D359M3

Figure 3c: ALPS DF354H090F

Figure 3d: SAMSUNG SFD-321B

Figure 3e: TEAC FD-235HF

Κατασκευάζοντας το καλώδιο

Δεδομένου ότι η κατασκευή του καλωδίου είναι λίγο περίεργη, ακολουθεί μια βήμα προς βήμα οδηγίες. Αρχικά, κόψτε το καλώδιο της κορδέλας στο επιθυμητό μήκος και σφίξτε το σύνδεσμο μόνωσης-μετατόπισης (IDC) σε ένα από τα άκρα του. Είναι σημαντικό το κόκκινο καλώδιο να συνδεθεί στην ακίδα 1 του συνδετήρα 34 ακίδων. Εάν κοιτάξετε το IDC από την πλευρά βουλώματος έτσι ώστε η μύτη κλειδαριάς να βρίσκεται στην κορυφή, τότε το κόκκινο καλώδιο πρέπει να μείνει. Δείτε τα σχήματα 1, 4α και 4β.
Προσοχή: Εάν η μονάδα δισκέτας έχει λανθασμένο κέλυφος κεφαλίδας καρφίτσας, τότε είναι χρήσιμο να προσαρτήσετε το IDC ακριβώς το αντίθετο. Βλέπω
πάνω από για λεπτομέρειες.


Figure 4a

Figure 4b

Τώρα, ετοιμάστε το άλλο άκρο του καλωδίου: Εάν θέλετε να τοποθετήσετε το περίβλημα του συνδετήρα D-SUB στο τέλος, είναι χρήσιμο να κοντύνετε τα εσωτερικά καλώδια του το καλώδιο κορδέλας όπως φαίνεται στο σχήμα 5. Δεν είναι απολύτως απαραίτητο, αλλά επειδή το καλώδιο θα πρέπει να είναι τριμμένα, τα εξωτερικά καλώδια πρέπει να είναι μακρύτερα από τα εσωτερικά.
Στη συνέχεια, διαχωρίστε προσεκτικά όλα τα καλώδια στα τελευταία 20-30 mm και κόψτε τα αχρησιμοποίητα καλώδια, δηλαδή τα καλώδια 2 έως 7, 9, 11, 13, 15, 17 και 19 (εικόνα 6). Αφαιρέστε επιτέλους 2 mm από τη μόνωση κάθε εναπομείναντος σύρματος (εικόνα 7).


Figure 5

Figure 6

Figure 7

Το καλώδιο μπορεί τώρα να συγκολληθεί στην υποδοχή D-SUB. Έναρξη συγκόλλησης καλωδίων 10,12,14,16,18,20,22 και 24 στις ακίδες 1 έως 8 του βύσματος D-SUB και μετά συγκολλήστε τα καλώδια 26,28,30 και 32 στις ακίδες D-SUB 12,11,10 και 9, και σύρμα 34 στον πείρο D-SUB 13 (εικόνα 8). Σημειώστε ότι τα άκρα των άλλων συρμάτων έχουν λυγίσει προς τα κάτω και δεν φαίνεται στη φωτογραφία. Η επάνω σειρά των ακίδων D-SUB έχει πλέον ολοκληρωθεί.
Τώρα, τα καλώδια συγκόλλησης 21,23,25,27,29,31 και 33 στις ακίδες D-SUB 19 έως 25, σύρματα 8 στην ακίδα D-SUB 15 και καλώδιο 1 στον πείρο D-SUB 18 (εικόνα 9). Σημειώστε ότι το ribbon καλώδιο και η υποδοχή D-SUB έχουν περιστραφεί για αυτή τη φωτογραφία.


Figure 8

Figure 9

Για να κάνετε το καλώδιο πιο στιβαρό, θα πρέπει να τοποθετήσετε το περίβλημα του βύσματος D-SUB (εικόνα 10). Τα αχρησιμοποίητα καλώδια που έχουν αποκοπεί δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με τους ακροδέκτες του συνδετήρα D-SUB. Εάν η πλεξούδα καλωδίου είναι πολύ λεπτή για να στερεώσετε σφιχτά το ανάγλυφο του καλωδίου, μια τυλιγμένη λωρίδα χαρτιού μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένθετο.


Figure 10

Το καλώδιο είναι πλέον ολοκληρωμένο. Βεβαιωθείτε ότι όλες οι συνδέσεις είναι σύμφωνα με τον πίνακα pinout είναι λειτουργικά και ότι δεν υπάρχουν βραχυκυκλώματα.


Εγχειρίδιο ADTWin

Η χρήση του ADTWin είναι μάλλον αυτονόητη. Ένα σύντομο εγχειρίδιο περιέχεται στο αρχείο λήψης και μπορεί μπορείτε επίσης να το δείτε εδώ.


Χρήση δίσκων υψηλής πυκνότητας

Το ADTWin μπορεί να γράψει δίσκους μόνο σε μορφή διπλής πυκνότητας (συμβολίζεται επίσης DD ή 2D). Εκτός από τον αργοπορημένο Στα μοντέλα της Amiga, η Amiga μπορεί να χειριστεί μόνο δίσκους DD ούτως ή άλλως. Επειδή οι αρχικοί δίσκοι DD είναι σπάνιοι, μπορείτε πρέπει να χρησιμοποιήσετε δίσκους υψηλής πυκνότητας (HD). Δεν πρέπει να υπάρχει πρόβλημα. Όταν χρησιμοποιείτε μια μονάδα δισκέτας Amiga με δυνατότητα HD για την εγγραφή του δίσκου, η οπή HD του δίσκου πρέπει να είναι καλυμμένη (π.χ. με ένα κομμάτι κολλητικής ταινίας) για να λειτουργήσει η μονάδα σε λειτουργία DD (διαφορετικά η μονάδα θα λειτουργεί στο μισό ταχύτητα περιστροφής λόγω του λεγόμενου «τρικ μισής ταχύτητας»). Για μια μονάδα δισκέτας υπολογιστή, δεν είναι απαραίτητο στις περισσότερες περιπτώσεις να καλύψετε την οπή HD κατά την εγγραφή του δίσκου. Αλλά κατά την ανάγνωση του δίσκου σε μονάδα δίσκου με δυνατότητα HD στην Amiga (ανεξάρτητα από το αν είναι πρωτότυπο Μονάδα Amiga ή τροποποιημένη μονάδα υπολογιστή) απαιτείται όντως η κάλυψη της οπής HD σε κάθε περίπτωση.


Χρήση της εσωτερικής μονάδας δίσκου της Amiga

Εάν δεν έχετε διαθέσιμη μονάδα δισκέτας 3,5 ιντσών (οι πρόσφατοι υπολογιστές συχνά δεν διαθέτουν), είναι επίσης δυνατό για να χρησιμοποιήσετε την εσωτερική μονάδα δίσκου της Amiga με τον υπολογιστή σας (αλλά είναι περισσότερο μια λύση). Δεν χρειάζεται να το αποσυναρμολογήσετε από την Amiga, αλλά θα πρέπει να ανοίξετε το περίβλημα της Amiga. Εδώ είναι ένα περιγραφή για το Amiga 500:
Πρώτα, πρέπει να αφαιρέσετε το πάνω μέρος του πλαστικού περιβλήματος της Amiga αφού ξεβιδώσετε μερικές βίδες με αστέρι ο πάτος. Στη συνέχεια, το πληκτρολόγιο πρέπει να αποσυνδεθεί (θυμηθείτε πώς ήταν συνδεδεμένο: το μαύρο καλώδιο έχει απομείνει) και αφαιρέθηκε. Τέλος, το επάνω μέρος του μεταλλικού προστατευτικού καλύμματος πρέπει να αφαιρεθεί (αφού αφαιρέσετε μερικές βίδες και λυγίζοντας τα ωτία που σφίγγουν το επάνω κάλυμμα). Τώρα μπορείτε να αποσυνδέσετε το εσωτερικό καλώδιο FDD της Amiga από τη μονάδα δισκέτας και να συνδέσετε το καλώδιο της παράλληλης θύρας. Μην ξεχάσετε να επιλέξετε τη λειτουργία σύνδεσης "Amiga drive" στο ADTWin και να ενεργοποιήσετε το τροφοδοτικό της Amiga πριν αρχίσω να γράφω.


Troubleshooting

Οι παρακάτω συμβουλές μπορεί να σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε ορισμένα από τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν κατά τη χρήση του ADTWin.

Ωστόσο, το ADTWin δεν θα μπορεί να λειτουργήσει σωστά σε ΟΛΑ τα συστήματα. Εάν οι δυνατότητες του υλικού σας Η παράλληλη θύρα του υπολογιστή είναι πολύ αδύναμη, δεν μπορεί να επιτευχθεί η απαιτούμενη ακρίβεια χρονισμού για την εγγραφή δίσκων Amiga. Σημειώστε ότι η παράλληλη θύρα στην πραγματικότητα δεν προορίζεται για λειτουργία ως ελεγκτής μονάδας δίσκου (αλλά μάλλον για να συνδέσετε έναν εκτυπωτή, σαρωτή κ.λπ.) και το ADTWin ενεργεί στην άκρη του δυνατού (με ένα συνηθισμένο παράλληλη θύρα).

 1. Εάν το εργαλείο αποτύχει να ξεκινήσει λόγω έλλειψης DLL στα Windows XP, τότε βεβαιωθείτε ότι είναι εγκατεστημένο το Service Pack 2 ή 3.

 2. Εάν το ADTWin δεν μπορεί να εκχωρήσει την παράλληλη θύρα, θα προσπαθήσει (μετά την επιβεβαίωση) να απενεργοποιήσει τον μηχανισμό "θερμής ψηφοφορίας" αλλάζοντας το μητρώο των Windows. Εάν ακόμη και αυτό αποτύχει (μήνυμα σφάλματος "Δεν είναι δυνατή η απενεργοποίηση της θερμής ψηφοφορίας! ..."), μπορείτε να το επιτύχετε το ίδιο αποτέλεσμα εκτελώντας την ακόλουθη εντολή σε ένα παράθυρο εντολών με δικαιώματα διαχειριστή:

  REG ADD HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\Parport\Parameters /v DisableWarmPoll /t REG_1DWORf /p> Αυτό θα προσθέσει μια σημαία στο μητρώο των Windows που απενεργοποιεί το "warm polling" μετά την επόμενη επανεκκίνηση. Εάν θέλετε να ενεργοποιήσετε ξανά τη λειτουργία "θερμό ψηφοφορία" μετά την απεγκατάσταση του ADTWin, χρησιμοποιήστε την ακόλουθη εντολή:

  REG DELETE HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\Parport\Parameters /v DisableWarmPoll /f


 3. Εάν μια παράλληλη θύρα που βασίζεται σε κάρτα PCI/PCIe δεν εμφανίζεται στην αναπτυσσόμενη λίστα στο πεδίο Θύρα, βεβαιωθείτε ότι το πρόγραμμα οδήγησης συσκευής της κάρτας PCI/PCIe έχει εγκατασταθεί σωστά και ότι η συσκευή εμφανίζεται στην ενότητα Θύρες (COM & LPT) στο δέντρο υλικού του διαχειριστή συσκευών (μπορεί να ανοίξει κάτω από Windows XP κάνοντας κλικ ή, αντίστοιχα, διπλό κλικ Έναρξη -> Πίνακας ελέγχου -> Σύστημα- > Υλικό -> Διαχείριση συσκευής (αναφέρεται στην Κλασική προβολή), παρόμοια σε άλλες εκδόσεις των Windows).
  Εάν όλα αυτά ισχύουν, αλλά το ADTWin εξακολουθεί να μην μπορεί να εντοπίσει τη θύρα, δοκιμάστε να ξεκινήσετε το ADTWin από την εντολή γραμμή (Windows XP: Έναρξη -> Εκτέλεση..., μετά πληκτρολογήστε cmd, σε νεότερες εκδόσεις των Windows πρέπει να ξεκινήσετε γραμμή εντολών admin) και καθορίστε τη διεύθυνση βάσης (δεκαεξαδική) της θύρας με την επιλογή -port και καθώς και τον αριθμό της θύρας LPT με την επιλογή -lpt, π.χ. "ADTWin.exe -θύρα B800 -lpt 3". Η διεύθυνση βάσης βρίσκεται στο καρτέλα Πόροι της σελίδας ιδιοκτησίας της συσκευής (επιλέξτε Ιδιότητες από το μενού περιβάλλοντος της συσκευής στο ο διαχειριστής συσκευών). Είναι η πρώτη τιμή στη γραμμή Εύρος εισόδου/εξόδου. Αν υπάρχουν δύο τέτοιες γραμμές, μπορεί να είναι η πρώτη τιμή της πρώτης ή της δεύτερης από αυτές τις γραμμές.
  Μπορεί να συμβεί η κάρτα PCI/PCIe να μην εμφανίζεται ως θύρα LPT στη διαχείριση συσκευών αλλά μόνο από κάτω Προσαρμογείς πολλαπλών λειτουργιών. Σε αυτήν την περίπτωση, ενδέχεται να μην είναι δυνατός ο προσδιορισμός ενός αριθμού θύρας LPT και του Η επιλογή -lpt πρέπει να παραλειφθεί.

 4. Σε ένα σύστημα πολλαπλών πυρήνων, το ADTWin θα μπλοκάρει τους αχρησιμοποίητους πυρήνες της CPU κατά τη λειτουργία εγγραφής, επειδή η δραστηριότητα σε αυτούς τους πυρήνες μπορεί να διαταράξει τη λειτουργία εγγραφής. Εάν αυτό προκαλεί προβλήματα (π.χ. μπλε οθόνη με κωδικό ελέγχου σφαλμάτων 0x101 (CLOCK_WATCHDOG_TIMEOUT)), τότε όλοι οι πυρήνες CPU εκτός από έναν πρέπει να απενεργοποιηθούν. Οι πυρήνες μπορούν να απενεργοποιηθούν είτε από το ρυθμίσεις BIOS του υπολογιστή ή αλλάζοντας τη διαμόρφωση των Windows ως εξής (χρειάζεστε δικαιώματα διαχειριστή Για αυτό, επιπλέον είναι απαραίτητη μια επανεκκίνηση για να εφαρμοστεί η αλλαγή):
  Windows XP: Κάντε κλικ στο κουμπί Έναρξη των Windows, κάντε κλικ στο Εκτέλεση... και εισαγάγετε "msconfig" στο πεδίο εισαγωγής και πατήστε Επιστροφή. Στο msconfig επιλέξτε την καρτέλα BOOT.INI, κάντε κλικ στο Επιλογές για προχωρημένους..., ενεργοποιήστε το πλαίσιο ελέγχου /NUMPROC= και επιλέξτε 1 από την αναπτυσσόμενη λίστα.
  Windows Vista/7: Κάντε κλικ στο κουμπί Έναρξη των Windows, πληκτρολογήστε "msconfig" στο πεδίο εισαγωγής και πατήστε Επιστροφή. Ίσως χρειαστεί να επιβεβαιώσετε έναν αιτούντα ασφαλείας ή να εισαγάγετε διαπιστευτήρια διαχειριστή. Στο msconfig επιλέξτε την καρτέλα Εκκίνηση και, εάν χρειάζεται, επιλέξτε το κατάλληλο διαμέρισμα των Windows. Στη συνέχεια, κάντε κλικ στο Σύνθετες επιλογές..., ενεργοποιήστε το πλαίσιο ελέγχου Αριθμός επεξεργαστών και επιλέξτε 1 από την αναπτυσσόμενη λίστα.
  Windows 8.1/10: Μετακινήστε τον κέρσορα του ποντικιού στην κάτω αριστερή γωνία της οθόνης, πατήστε το δεξί κουμπί του ποντικιού, επιλέξτε Εκτέλεση, πληκτρολογήστε "msconfig" στο πεδίο εισαγωγής και πατήστε Επιστροφή. Ίσως χρειαστεί να επιβεβαιώσετε έναν αιτούντα ασφαλείας ή να εισαγάγετε διαπιστευτήρια διαχειριστή. Στο msconfig επιλέξτε την καρτέλα Εκκίνηση και, εάν χρειάζεται, επιλέξτε το κατάλληλο διαμέρισμα των Windows. Στη συνέχεια, κάντε κλικ στο Σύνθετες επιλογές..., ενεργοποιήστε το πλαίσιο ελέγχου Αριθμός επεξεργαστών και επιλέξτε 1 από την αναπτυσσόμενη λίστα.

 5. Εάν λάβετε μηνύματα σφάλματος όπως "Δεν φαίνεται να είναι συνδεδεμένη μονάδα δίσκου!" ή "Δεν είναι δυνατή η κίνηση της κεφαλής για παρακολούθηση xy!" ή αν το Ο κινητήρας δεν ξεκινά όταν προσπαθείτε να γράψετε έναν δίσκο, τότε μπορεί να υπάρχει πρόβλημα με το καλώδιο.

 6. Εάν η εγγραφή δίσκων Amiga παράγει χαμηλή ποιότητα ή είναι αργή, ή εάν η λειτουργία δοκιμής υλικού προβλέπει ότι αυτό θα συμβεί, λάβετε υπόψη τα ακόλουθα μέτρα.

 7. Εάν η εγγραφή ενός δίσκου Amiga λειτουργεί αλλά αντιμετωπίζετε σφάλματα ανάγνωσης/αθροίσματος ελέγχου στο Amiga, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε διαφορετικά δίσκους. Συγκεκριμένα, οι πολύ παλιοί δίσκοι μπορεί να έχουν ελαττώματα υλικού. Εάν γράφετε δίσκους σε δίσκο Amiga μορφή (από αρχεία ADF), τότε θα μπορούσατε να επαληθεύσετε τους δίσκους στην Amiga με ένα εργαλείο ελέγχου δίσκου. Αν μόνο κάποια κομμάτια είναι ελαττωματικά και αυτά τα κομμάτια παραμένουν ίδια μετά από πολλές προσπάθειες εγγραφής, τότε αυτό υποδηλώνει ελαττωματικό δίσκο.

 8. Όταν χρησιμοποιείτε κάρτα παράλληλης θύρας PCI/PCIe: Εάν λάβετε σφάλματα ανάγνωσης στην Amiga παρόλο που ο δίσκος έχει γραφτεί χωρίς μηνύματα σφάλματος και, στη συνέχεια, βεβαιωθείτε ότι δεν χρησιμοποιείται άλλη συσκευή PCI/PCIe (π.χ. κάρτα ήχου) κατά τη διάρκεια της εγγραφής λειτουργία. Η πρόσβαση του ADTWin στην παράλληλη θύρα μπορεί να διαταραχθεί από άλλες δραστηριότητες στο δίαυλο PCI/PCIe.

 9. Για να διατηρήσετε τους δίσκους σας χωρίς προβλήματα, δεν θα πρέπει να εισάγετε κανένα δίσκο στη μονάδα δισκέτας πριν από το ADTWin εκτελείται και έχει επιλεγεί η σωστή θύρα και θα πρέπει να την αφαιρέσετε ξανά πριν αλλάξει η επιλογή θύρας ή το ADTWin είναι κλειστό.

 10. Εάν αναφερθεί σφάλμα κατά την εκκίνηση του ADTWin, επειδή δεν είναι δυνατή η εκκίνηση του προγράμματος οδήγησης της συσκευής, τότε βεβαιωθείτε ότι η επιβολή υπογραφής προγράμματος οδήγησης έχει απενεργοποιηθεί για την τρέχουσα περίοδο λειτουργίας ή ότι η λειτουργία δοκιμής είναι ενεργή. Αυτό εξηγείται στην ενότητα Εγκατάσταση. Μια πιο λεπτομερής περιγραφή για Μπορείτε να βρείτε τα Windows 8.1/10 εδώ.
  Για εκδόσεις 64 bit των Windows 10 που ξεκινούν από την έκδοση 1607, ίσως χρειαστεί να απενεργοποιήσετε τη δυνατότητα Ασφαλής εκκίνηση (βλ. εδώ).

 11. Εάν παρουσιαστούν περαιτέρω προβλήματα κατά την εκκίνηση του ADTWin ή εάν το αρχείο βοήθειας δεν μπορεί να εμφανιστεί κάνοντας κλικ στο Κουμπί Βοήθεια και, στη συνέχεια, ενδέχεται να χρειαστεί να προσαρμοστούν οι ρυθμίσεις του τείχους προστασίας.


License

Το ADTWin είναι δωρεάν για μη εμπορική χρήση. Διανομή, τροποποίηση ή χρήση για εμπορικούς σκοπούς για σκοπούς απαιτεί γραπτή άδεια από τον συγγραφέα.


Αποποίηση ευθυνών

Το ADTWin έρχεται χωρίς καμία εγγύηση ή όρο. Ο συγγραφέας δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνος για ζημίες που προκαλούνται από τη χρήση του ADTWin, συμπεριλαμβανομένων, ενδεικτικά, ελαττώματα υλικού και απώλεια δεδομένων.


Σχόλια

Για να μου στείλετε μήνυμα, γράψτε στο:

Εάν έχετε παρατηρήσει λάθη, ασάφειες ή λείπουν πληροφορίες σε αυτήν την ιστοσελίδα, μη διστάσετε να μου δώσετε μια υπόδειξη. Άλλα είδη σχολίων εκτιμώνται επίσης.


Σύνδεσμοι

Πηγές αρχείων δίσκου Amiga

Planetemu Χιλιάδες παιχνίδια Amiga και μερικές εκατοντάδες εφαρμογές.
The Old Computer Χιλιάδες παιχνίδια Amiga, μερικές εκατοντάδες εφαρμογές, δίσκοι Kickstart/Workbench και τεκμηρίωση. Απαιτείται δωρεάν εγγραφή.
Games-Coffer Περισσότερα από χιλιάδες παιχνίδια Amiga με στιγμιότυπα οθόνης, πάνω από εκατό βοηθητικά προγράμματα και άλλο λογισμικό Amiga.
Amigaland Περισσότερα από εκατό παιχνίδια Amiga για διαφορετικά σετ τσιπ με στιγμιότυπα οθόνης και περιγραφές συν πολλές άλλες πληροφορίες και νέα για την Amiga (in German).
Amiga Future Μερικές εκατοντάδες παιχνίδια και εφαρμογές Amiga για διαφορετικά chipset και διάφορα πληροφορίες και νέα για την Amiga (mainly in German).
Emuparadise Περισσότερα από χιλιάδες παιχνίδια Amiga με στιγμιότυπα οθόνης.
AMI Sector One Περισσότερα από χιλιάδες παιχνίδια Amiga με στιγμιότυπα οθόνης και περιγραφές, καθώς και άλλες λήψεις.
The Good Old Days Μερικές εκατοντάδες παιχνίδια Amiga με στιγμιότυπα οθόνης και περιγραφές.

Συμπληρωματικά εργαλεία

ADF Opus Ένα εργαλείο για τη δημιουργία και την επεξεργασία ADF στον υπολογιστή. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με το ADTWin για μεταφορά αρχείων από υπολογιστή στην Amiga τοποθετώντας απλά τα αρχεία σε έναν ADF με το ADF Opus και γράφοντας τον ADF σε έναν δίσκο Amiga από ADTWin.

Άλλες μέθοδοι ανάγνωσης / Γραφή / μεταφορά δίσκων Amiga

Reading Amiga Floppy Disks on PC Λίστα δωρεάν και εμπορικών εργαλείων/υλισμικού για την ανάγνωση δίσκων Amiga σε υπολογιστή.
Transfer AmigaPC Μια περιγραφή (στα γερμανικά) του τρόπου μεταφοράς δίσκων Amiga από/προς υπολογιστή μέσω καλωδίου null-modem.
How To Use CrossDOS On Your Amiga Περιγραφή του τρόπου μεταφοράς ενός δίσκου Amiga σε έναν ή δύο δίσκους μορφοποιημένους υπολογιστή που μπορούν να διαβαστούν σε έναν υπολογιστή. Αυτή η λύση απαιτεί CrossDos που συνοδεύεται από το AmigaOS από τότε version 2.1.
How do I transfer Amiga disks? Παραθέτει διαφορετικές μεθόδους για τη μεταφορά ADF μεταξύ Amiga και PC.
Hombre AMI<>PC software package. Μια συλλογή εργαλείων για ανάγνωση/εγγραφή/μεταφορά δίσκων Amiga με διαφορετικές μεθόδους (floppy disk, serial connection, parallel connection).
Paradise Ένα εργαλείο για την ανάγνωση/εγγραφή δίσκων Amiga και τη μεταφορά των εικόνων του δίσκου μέσω παράλληλης σύνδεσης. Περιέχεται επίσης αυτό το εργαλείο στη συσκευασία Hombre που αναφέρεται παραπάνω. Απαιτεί ένα αυτοκατασκευασμένο καλώδιο παράλληλης θύρας.
A.S.T. Amiga PAGE Εργαλεία για τη μεταφορά ADF μεταξύ υπολογιστή και Amiga μέσω καλωδίου null-modem.© 2021-2023